Proč začít přemýšlet o barefoot obuvi?

manažerka Petra

Také se potýkáte s bolestí hlavy, zad nebo kloubů? A stejně jako já to neřešíte, dokud se bolest nestupňuje a netrápí vás delší dobu? Zkuste se zamyslet, co za ní stojí a jak se s ní vypořádat. Někdy může být řešení opravdu jednoduché a spočívá v obuvi, kterou nosíme.    

"Barefoot" je spojení dvou anglických slov "bare" "foot" a v překladu znamená "bosé chodidlo". Pojmem "barefoot" se nazývá obuv, která napodobuje chůzi naboso.

Většina z nás chodí špatně

Naše tělo je dobře namazaný stroj, funguje jako jeden celek. Tedy za normálních okolností. Jakmile se ale jedna část porouchá, máme problém. I z toho hlediska je docela nepříjemné zjištění, že mnozí z nás chodí špatně a nosí nevhodnou obuv. Přitom právě obuv a chůze mají vliv na celé naše tělo, jeho držení, mohou zabránit bolestem nohou, páteře i hlavy. Jak? Když si vyberete nevhodnou obuv, dojde k deformaci chodidla a prstů. Klasické boty, které má většina z nás v botníku, mají úzkou špičku a tvrdou silnou podrážku, která neumožní chodidlu ani přirozené rozšiřování do stran, ani kontakt s povrchem, po kterém chodí. Prsty jsou stlačovány k sobě a noha tak nějak otupuje, nedokáže reagovat na vnější podněty a je ztuhlá.

Barefoot boty jsou přesným opakem toho, co je uvedeno výše. Imitují chůzi na boso, na kterou je naše tělo nastavené, noha může pracovat, reagovat na podněty a prokrvovat se. Barefoot obuv respektuje přirozený tvar chodidla, umožňuje mu se rozšiřovat do stran, prsty mají dostatek prostoru. Podrážka takové obuvi je tenká a flexibilní, svaly na nohou mohou pracovat tak, jak by měly, chodidlo bude vnímat terén, po kterém jdete a umožní této informaci doputovat až do mozku, který na tyto informace může zareagovat a varovat nás před možným zakopnutím, pádem nebo nerovností, o které bychom jinak vůbec neměli ani tušení. Pro barefootové boty je také typický nulový drop, tedy absence podpatku. Nenajdete žádný rozdíl mezi výškou paty a špičky. Palec může nést až 50 % váhy celého těla, při chůzi už nebudete dopadat na paty, ale na celou váhu chodidla. Při každém kroku se budete odrážet od prstů, dojde ke správnému držení těla, posílíte i činnost vnitřních orgánů.

Chůze v této obuvi má mnoho předností:

  • Díky barefoot obuvi posílíte svaly a budete mít zdravé nohy.
  • Barefoot vás může zbavit bolesti zad, hlavy i kloubů nebo ji alespoň minimalizovat. Budete chodit vzpřímeně, tak, jak je naše tělo od přírody nastavené.
  • Díky tomu, že chodidlo bude v těsném kontaktu s terénem, po kterém se pohybuje, dojde ke stimulaci akupresurních bodů, kterých je v chodidle nespočet, ty zase stimulují naše orgány.
  • V chodidlech máme víc nervových zakončení než v jiných částech těla, což podporuje správné fungování našeho mozku a tím dokážeme i lépe udržet rovnováhu.
  • Chůze naboso umí odbourat stres a napětí a zlepšit náladu.
  • Snižuje i krevní tlak.
  • Získáte ztracenou energii.
  • Díky zdravému obouvání nastartujete metabolismus a podpoříte správné fungování imunitního systému.
  • Z těla budou moci snáz odcházet toxiny, protože se zlepší prokrvení a lymfa bude moci správně pracovat.
  • Díky vzpřímené chůzi bude chodidlo správně pracovat, hrudník se otevře a budete moci využít celou kapacitu plic. Bude se vám lépe dýchat, snížíte i svoji dechovou frekvenci.
  • Podpoříte trávicí trakt i střevní mikrobiom.
  • Budete otužovat chodidla.

Toto je výčet těch základních, určitě se najdou další 😊.

Díky správné chůzi se srovná vaše tělo, hrudník se napřímí a vycentruje, z krční páteře zmizí svalové napětí, zlepší se postavení kloubů a tím je nebudete tolik zatěžovat. Když budete správně chodit, posílíte také střed těla a můžete minimalizovat i diastázu (rozestup břišních svalů), která trápí nejednu ženu po porodu.

Jak vybrat barefoot obuv?

Pokud nad nákupem dámské barefoot uvažujete, zde je pár tipů, jak vybrat tu pravou. Základem je správný výběr velikosti, proto si změřte délku chodidla tak, že se bosí postavíte na zem, pata směřuje kolmo ke stěně, přenesete na chodidlo váhu a před nejdelší prst si uděláte čárku nebo položíte třeba knihu. Vzdálenost mezi zdí a značkou změříte a připočtete nadměrek v přední části 5 až 10 mm. U zimní obuvi ještě o něco víc, přece jenom budete mít silnější ponožku. Celý postup zopakujte i s druhou nohou. Víte, že měření je nejlepší provádět večer, kdy je noha největší?

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Moje zkušenosti

Přiznám se, že osobní zkušenost s touto obuví zatím nemám a donedávna jsem o ní ani neuvažovala. Co se týče nevhodné obuvi a bolavých nohou, zatím jsem používala maximálně ortopedické vložky. Předchozí dva měsíce jsem však třikrát týdně docházela na fyzioterapii, kde jsem řešila svůj dlouhodobý problém s krční páteří. Nejenže všichni tamní fyzioterapeuté chodili celý den bosí, ale v čekárně jsem stihla pročíst nejrůznější materiály týkající se problematiky bolavých zad, kde jsem na téma "barefoot" narazila a musím říct, že mě tato filosofie zaujala a oslovila.

A co vy, máte barefoot v botníku 😊? Budu moc ráda za vaše názory, zkušenosti a tipy, které mě třeba k nákupu této obuvi motivují. Děkuji a ať vás nožky nebolí 😊!

 podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.